Liesbet Van Maldergem, directeur Freinetschool Het Tandwiel Gent: “Oplevering 5 maanden vroeger dan voorzien.”

Klantgetuigenis
20230704 Klantgetuigenis Lies Van Maldergem - Het Tandwiel Gent

Voor Stad Gent - Departement Facility Management – Dienst FM Onderwijs realiseerde bouwonderneming Vandenbussche een passieve nieuwbouw als uitbreiding van een gerenoveerd schoolgebouw voor Freinetschool Het Tandwiel in de Sint-Bernadettestraat in Gent.

Vandenbussche stond in dit klasse 8 project in voor de bouwkundige werken, alsook de binnenafwerking, technische uitrustingen en de buitenaanleg. De nieuwbouw bestaat hoofdzakelijk uit 1 ondergrondse en 3 bovengrondse bouwlagen, waarbij het nieuwe volume in 2 bouwlagen (gelijkvloers en +1) aansluit op het gerenoveerde gebouw.

Op de site komen verschillende organisaties samen om hun schouders te zetten onder de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren op school, maar ook in hun vrije tijd. Het ontwerp van het multifunctionele gebouw is van Stad Gent - Departement Facility Management – Dienst FM Onderwijs. Met de Wij Trekken Uw Plan-filosofie ging het Vandenbussche werfteam aan de slag, wat resulteerde in een oplevering 5 maanden vroeger dan voorzien. Liesbet Van Maldergem, Directeur Freinetschool Het Tandwiel, licht ons toe hoe de bouwwerken verlopen zijn en blikt tevreden terug op het proces.

 

Uitvoeren werken i.f.v. activiteiten op de site

"Bij aanvang van het project kende de start van de bouw wat vertraging door de vergunning, maar van zodra het effectieve bouwen startte, ging het heel snel," vertelt Liesbet Van Maldergem. "Vandenbussche slaagde erin om het gebouw 5 maanden vroeger op te leveren, waardoor we in de herfstvakantie het gebouw al in gebruik konden nemen. Dat is een ongelofelijke prestatie én meevaller. Want zo konden we veel sneller in het gebouw dan gepland. Het verloop van de werken heb ik als zeer aangenaam en constructief ervaren. Tijdens een eerdere eerste fase in 2015-2016 werd een deel van de school gerenoveerd. Terwijl Vandenbussche het nieuwe deel van de school realiseerde, namen wij plaats in het bestaande gebouw waar de nieuwbouw aangebouwd zou worden. Er was best wel wat bezorgdheid rond de nog mogelijke beschikbare buitenruimte, want een deel van de speelplaats werd ingenomen als werfzone en een ander deel was voorzien als plaats voor containers, omdat er niet voldoende klaslokalen waren. Ik vond het dan ook zeer straf om te zien hoe jullie een soort van tetris speelden op de oppervlakte van werfzone. Er werd echt gepuzzeld om alles binnen de afgezette werfruimte gedaan te krijgen. Dat was best wel indrukwekkend. Ik stond vaak met grote ogen te kijken," gaat Liesbet Van Maldergem verder. "Daarnaast kregen jullie er nog een extra uitdaging bij, nl. de rij oude kastanjes die hier langs het terrein staan. Daar dienden strenge maatregelen voor gevolgd te worden, zodat ze beschermd konden worden. Ik kan zeggen dat binnen de mate van het mogelijke daar ook alles aan gedaan werd om de bomenrij zo goed mogelijk te beschermen."

“Er was ook een bezorgdheid naar geluidsoverlast en stof toe. Het zijn uiteraard zaken die bij een bouw horen, maar binnen de mate van het mogelijke werden de werken zeer goed begeleid door Stad Gent en Vandenbussche. Ik had met de werfleiding een zeer goed contact. Ze dachten op het werfoverleg ook altijd heel goed mee na over wanneer we welke werken zouden uitvoeren. Werken die impact hadden op de school, vb. boringen in de muur in de nabijheid van klassen, zijn zo vaak als mogelijk gepland buiten de schooluren, tijdens schoolvakanties of woensdagnamiddag, dus ik heb daar echt ervaren dat ze zich bewust waren van het feit dat we op een site zitten waar gewerkt en geleefd wordt. We vonden elkaar in de formele werfvergaderingen, maar ook tussendoor als er iets was, kon ik altijd mensen op de werf aanspreken."

 

Ook na oplevering nog aanspreekpunt op de werf

"Eind oktober werd het gebouw voorlopig opgeleverd. Zo konden we in de herfstvakantie verhuizen. Nadien waren er best wel nog wat kleine werken die dienden te gebeuren, maar daar was het een enorme meerwaarde dat jullie werfleidster hier nog 2 maanden op de site is gebleven. We zijn zeer tevreden van het eindresultaat, en ook de andere gebruikers van het gebouw zoals vb. de kinderopvang en de academie zijn zeer enthousiast," meldt Liesbet Van Maldergem.

"Voor mij is de aanspreekbaarheid en nabijheid van het team van Vandenbussche zeer positief en ook het warme contact dat we met hen hadden. Zo herinner ik me de meiviering op het einde van de ruwbouwwerken bijvoorbeeld. Een traditie binnen het familiebedrijf. We zagen tenslotte ook dat de kwaliteit van de afwerking goed is en dat men bereid was om eens iets extra te doen," sluit Liesbet Van Maldergem tevreden af.

 

ONTDEK HIER MEER OVER HET PROJECT

ONTDEK HIER MEER REFERENTIES IN SCHOLENBOUW