Proefproject LEAN management op bouwproject 't Fineer te Sint-Niklaas

Bedrijfsnieuws
Proefproject LEAN management op bouwproject 't Fineer te Sint-Niklaas

Sinds dit voorjaar is Vandenbussche in een proefproject gestapt om LEAN-management toe te passen bij de planning op de werven. Het project wordt begeleid en ondersteund door ervaringsdeskundigen van de PXL-Hogeschool en Howest.

LEAN is een management filosofie en een manier van werken waarbij alles en iedereen gericht is op het elimineren van verspillingen doorheen alle processen. LEAN is niet harder werken, maar slimmer werken, door m² op de werf zoveel mogelijk te benutten en rendementen te verbeteren.

Het LEAN-planningssysteem wordt door Vandenbussche uitgetest op het project ’t Fineer te Sint-Niklaas. Ook bouwheer Re-Vive is nauw betrokken en staat open voor het managementsysteem.

LEAN management vraagt betrokkenheid van alle onderaannemers en vraagt een gedetailleerde planning met behulp van alle operationeel leidinggevenden tijdens een ‘stickerdag’, waarbij elke partij zijn planning in de algemene planning plakt en vermeldt wie, wat en in welke zone zal actief zijn, zodanig dat ook de andere partijen met bepaalde informatie rekening kunnen houden. Bedoeling is ook om hiaten in het lastenboek sneller te detecteren, te bespreken en op te lossen voor ze zich effectief op de werf voordoen. Voorafgaand aan de stickerdag, werden alle betrokken partijen reeds uitgenodigd op een ‘partnerdag’ op de werf om het project zelf, het werfinrichtingsplan, het zoneringsplan en het LEAN concept toe te lichten.