Vandenbussche op voorprogramma uitreiking Milieucharter Oost-Vlaanderen

Bedrijfsnieuws
Vandenbussche op voorprogramma uitreiking Milieucharter Oost-Vlaanderen

Op woensdag 21 juni 2017 mocht Vandenbussche, samen met andere vooraanstaande bedrijven Total Belgium en Farys, voor VOKA Oost-Vlaanderen het door de jaren heen opgebouwde milieubeleid voorstellen. Dit als voorbeeld voor andere deelnemers aan het Milieucharter of Charter Duurzaam Ondernemen.

Vandenbussche stelde tijdens het voorprogramma volgende voorbeeldacties praktisch voor:

  • De wijze van stakeholdersevaluatie met integratie van de milieu-prestatie indicatoren algemene orde en netheid, tijdig opruimen en sorteren van afval op de werf. Dit item wordt bevraagd bij de klant én behoort ook tot de intern beoordeling van onderaannemers.
  • De beoordeling van milieu-indicatoren bij de interne evaluatie van een project. Een voorbeeld van een milieu-indicator van een project is het percentage afvalkosten t.o.v. de omzet van het project.
  • Het meedelen van het persoonlijk verbruik aan elke werknemer met een bedrijfswagen teruggekoppeld 1 jaar na de bewustmakingsfase in 2016. Begin 2017 werden alle personeelsleden met een bedrijfswagen opnieuw geïnformeerd over hun persoonlijk verbruik t.o.v. vorig jaar, het maximum normverbruik en het gemiddeld verbruik van alle bedrijfswagens van het zelfde type bedrijfswagen.
  • Het plaatsen van een verzamelcontainer voor kledij op de site van Vandenbussche. Deze actie kadert in het duurzaam omgaan met werkkledij en kledij in het algemeen. Wereldmissehulp staat ook in voor het sorteren van de nog geschikte kledij naar ontwikkelingslanden en de andere fracties wordt als grondstof gerecycleerd en verkocht voor andere diverse doeleinden zoals b.v. isolatiemateriaal. Alle opbrengsten gaan integraal naar wereldwijde projecten van Wereldmissiehulp waarbij wij als firma de keuze mogen maken welke projecten wij financieel willen steunen. Meer info.
  • In het kader van een algemene brainstormoefening met alle werknemers rond het thema ‘welke initiatieven kunnen je helpen om je nog beter in je vel te voelen op het werk’ kwamen verschillende initiatieven tot stand omtrent voeding, kantoorinrichting, bewegen en respect voor elkaars werk. De diverse acties worden verspreid aangepakt over het hele jaar. Zo werd bijvoorbeeld voor een gezonde attentie, namelijk een gezond lunchpakket in een herbruikbare lunchbox, gezorgd op secretaressedag
  • Het functioneel gebruik van de Vandenbussche plooifiets. Deze fiets werd in 2015 aangekocht en werd toen sporadisch gebruikt voor het afleggen van kleine afstanden tijdens het werk, maar kende in 2016 een absolute piek in gebruik door enkele werfleiders die in Gent 2 werven hadden op korte afstand van elkaar.

Meer info omtrent het Milieucharter en Charter Duurzaam Ondernemen vind je hier.